995/238/4-42zavitky.jpg

Street food: chuťovky z ulice

21.10.2015 | F.O.O.D. | Cestování za jídlem

Kouzlo asijských ulic tkví v tom, že uprostřed ruchu se popíjí káva a čaj, hrají se karty a prodává všechno možné. Vůně zdejších bister je neodolatelná, ať už vábí na samósy na Šrí Lance, závitky ve Vietnamu nebo knedlíčky v Pekingu.

Vietnamské smažené závitky

asi 25 závitků - příprava: 40 minut

* 40 g sušených hub jidášovo ucho
* 40 g sušených tenkých rýžových nudlí mien
* 200 g mletého vepřového masa
* 200 g předvařených loupaných krevet
* 1 cibule
* 1 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce rybí omáčky
* 1 hrst koriandru
* olej na smažení

Houby zalijte horkou vodou a nechte asi 20 minut odležet, sceďte a nakrájejte. Stejně postupujte s nudlemi. V míse smíchejte s vepřovým masem, namletými krevetami, cibulí, cukrem, sójovou a rybí omáčkou a koriandrem. Do pánve nalijte teplou vodu. Namočte do ní list rýžového papíru. Když změkne, vyjměte jej a položte na pracovní plochu. Než z něj uděláte závitek, můžete si dát máčet další list. Velkou lžíci náplně dejte nahoru a doprostřed rýžového papíru. Boky překlopte doprostřed a odshora dolů zaviňte závitek. Pokračujte, dokud nespotřebujete náplň. Smažte v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Každý závitek v něm protočte, aby se nelepil k ostatním. Smažte dozlatova. Podávejte se salátem.


Cha siu bao

24 knedlíků - příprava: 60 minut + kynutí

* 450 g vepřové plece
* 1,5 lžíce světlé sójové omáčky
* 1,5 lžíce hoisin omáčky
* 1 lžíce sójové omáčky
* 50 g krupicového cukru
* 10 g sušeného droždí
* 750 g hladké mouky + na podsypávání
* 15 g prášku do pečiva
* 25 g sádla

DIP:
* 1,5 lžíce krupicového cukru
* 1,5 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce ústřicové omáčky
* 1 lžíce kukuřičného škrobu (mouky)
* 2 lžíce sádla
* 1 lžíce sezamového oleje

Maso nakrájejte na nudličky a naložte do marinády ze tří omáček. Nechte odležet. Cukr rozpusťte ve 400 ml vlažné vody. Přidejte droždí a nechte vzejít kvásek. Z mouky, prášku do pečiva, sádla a kvásku vypracujte těsto. Překryjte utěrkou a nechte kynout, až těsto ztrojnásobí objem. Maso opečte na grilu a nakrájejte. Omáčky z ingrediencí na dip svařte s 200 ml vody, vmíchejte škrob s trochou vody. Povařte. Přidejte sádlo a olej. Vychladlé smíchejte s masem. Těsto propracujte, vytvarujte do válečku a nakrájejte na 24 dílů. Z těch udělejte placičku, naplňte, zabalte a nechte chvilku odležet. Vařte 12 minut v páře.

Fotogalerie

984/238/4-42bao.jpg 988/238/4-43ravioli.jpg 992/238/4-44samosy.jpg 996/238/4-42zavitky.jpg

Pekingské ravioli s kuřetem

36 knedlíčků - příprava: 30 minut

* 450 g mletého kuřecího masa
* 3 sušené houby šitake
* 2 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička nastrouhaného zázvoru
* 1 lžíce kukuřičného škrobu
* 3 lžíce sójové omáčky + k podávání
* 1 lžička rýžového octa
* sezamový olej
* bílý pepř
* 1 balení (250 g) těsta na wonton knedlíčky

V míse smíchejte mleté kuřecí maso, jemně nakrájené houby (pokud použijete sušené, tak je nejdřív zalijte horkou vodou a nechte změknout), jemně nasekané cibulky, utřený česnek, nastrouhaný zázvor a škrob. Dochuťte sójovou omáčkou, octem, 1 lžící sezamového oleje a bílým pepřem. Plátky těsta rozložte na suchou pracovní plochu a doprostřed lžičkou naneste náplň. Kraje těsta potřete troškou vody, těsto křížem přehněte přes náplň a zabalte do knedlíčků tvaru půlměsíce. Kraje pečlivě uzavřete. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a knedlíčky z obou stran opečte dozlatova, bude to trvat z každé strany 2 až 3 minuty. Knedlíčky by se neměly dotýkat, jinak se slepí! Podávejte se sójovou omáčkou (tu můžete dochutit sezamovým olejem a jemně nasekaným chilli) jako dipem.


Samósy s bramborami a hráškem

20 kusů - příprava: 60 minut

* rostlinný olej
* 1/2 lžičky hořčičných semínek
* 1/2 cibule
* 1 lžička zázvoru
* 60 g hrášku
* 1 lžíce mletého koriandru
* 1 lžička římského kmínu
* 1/2 lžičky garam masala a chilli
* šťáva z 1/2 citronu
* 600 g vařených brambor
* hrst čerstvého koriandru
* sůl

TĚSTO:
* 2 hrnky hladké mouky + na podsypávání
* 1 lžička soli
* 2 lžíce oleje

Mouku promíchejte se solí a olejem. Za postupného přidávání asi 1 hrnku vody zadělejte pevné, ale vláčné těsto. Nechte 15 minut odpočinout. Na oleji restujte hořčičná semínka, dokud nezačnou „skákat“. Přidejte cibuli, zázvor a 2 až 3 minuty restujte. Přidejte hrášek a koření a nechte zpěnit. Vmíchejte sůl, citronovou šťávu, rozšťouchané brambory a nasekaný čerstvý koriandr. Opékejte další asi 3 minuty. Asi lžíci mouky rozmíchejte s vodou na těstíčko. Odtrhněte kus těsta a rozválejte na tenký plát. Ten nakrájejte na asi 7 cm široké a 30 cm dlouhé pruhy. Uchopte pravý dolní roh a přehněte jej – našikmo směrem nahoru – k protilehlému okraji. Přes něj bude přečnívat malý trojúhelník a jako leporelo přehněte ještě jednou: vznikne kapsička, nad jejímž otvorem bude onen trojúhelníček i zbytek pruhu těsta. Naplňte a uzavřete. Konec těsta potřete těstíčkem a zalepte. Smažte v rozpáleném oleji.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Ochutnejte Indonésii: Sladce pálivá jídla, která ještě neznáte

22.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Cestování za jídlem

Indonéská kuchyně je jako celá jihovýchodní Asie. Překypuje křehkou zeleninou, kořením a bylinkami. Vypravte se s námi do tajuplné exotické země a objevte s námi její chutě.

Sladký Londýn podle blogerky: 6 nejlepších dezertů, které musíte ochutnat

15.01.2017 | Redakce | Rubrika: Cestování za jídlem

Londýn je na restaurace, cukrárny a nejrůznější bufety opravdu hodně bohatý. V centru je najdete na každém rohu, můžete si vybrat, zda preferujete italskou, indickou či čínskou kuchyni nebo naopak toužíte po sladkém dortíku. „Londýn je jedno z měst, které miluju a kde bych mohla s klidem žít. Atmosféra, jídlo, lidi, prostředí, místo, zkrátka úplně všechno, co v Londýně je, miluju. Včetně jídla, samozřejmě,“ dodává Bára, autorka blogu Sweet World by Barush, která pro vás připravila 6 tipů na dezerty, které v Londýně musíte ochutnat.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Dcera Cindy Crawford vypadá jak její matka! Podívejte se na další děti slavných Dcera Cindy Crawford vypadá jak její matka! Podívejte se na další děti slavných
Gábi se nebojí zeptat: Podívejte se, jak sexkoučka učí masáž penisu Gábi se nebojí zeptat: Podívejte se, jak sexkoučka učí masáž penisu
Elegantní i bláznivé: Jaké nehty budou letos trendy? Elegantní i bláznivé: Jaké nehty budou letos trendy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web