962/065/2-94.jpg

Pod javorovým listem

23.01.2012 | F.O.O.D. | Cestování za jídlem

Vzrušující hokej, zamrzlá jezera, nekonečné pláně a dech beroucí přírodní scenerie. Ale také lahodný javorový sirup, božské steaky přímo od farmáře, spousta čerstvých lesních plodů. Uklidňující jídla z jednoho hrnce, líné nedělní snídaně s lívanci. Přijměte pozvání do hřejivé kuchyně tichého severu!

Obvyklá středoevropská představa o kanadské (severoamerické) kuchyni zpravidla sestává z rozsypaných popkulturních drobků nevalné chuti – ledničky a spíže jsou tu plné polotovarů, které si svoji cestu ke strávníkovi zkracují přes mikrovlnnou troubu. Nikdo pořádně nevaří a všichni se stravují v řetězcích rychlého občerstvení. Kulinární skutečnost je však, stejně jako celá kanadská společnost, daleko pestřejší a otevřenější. Gastronomie reflektuje a vstřebává multikulturní vlivy, na kterých stojí celá země javorového listu.

Začněme u přístupu ke kvalitním surovinám. Nakupovat lze striktně sezonně a lokálně, bio (organicky) i konvenčně, a to v supermarketech, na farmářských trzích či přímo od pěstitele či chovatele z farmy. V porovnání s českým prostředím tyto možnosti nejsou prezentovány jako něco neobvyklého či výjimečného, ale tvoří zcela přirozenou součást spotřebitelského chování v demokratickém konkurenčním prostředí. Srovnám-li s českou kuchyní (a mentalitou), ta kanadská se jeví jako velkorysejší, v přístupu k surovinám a domácímu vaření vzletnější.

Nelze nevidět rozdíl mezi volností prostoru druhé největší země světa a jistou středoevropskou stísněností. Vaření je lehké, svižné a s radostnou jiskrou. Pokud tato činnost patří k vašim vášním a kratochvílím, zejména teď v zimních měsících je obvyklé připravovat jídla jako od maminky (comfort food), což jsou často jídla z jednoho hrnce (stew), plná sezonní zeleniny a hřejivého a voňavého koření. Barbecue pak není jen letní doménou každé zahradní oslavy, ale svébytným a stabilním prvkem v životě každého Kanaďana. A tak se griluje i na sněhu a za každého počasí. Zároveň ale není hřích říct, že „vaření mě nebaví“, bez obav z odsouzení okolím (čti rodinou).

Dnes (doma) nevařím

Pokud nemáte náladu na domácí vaření, ale nechce se vám ani do restauračního zařízení, širokou nabídku poskytne oddělení lahůdek každého obchodu s potravinami (tzv. deli counter), u nás spíše známé jako pultový prodej. Rozdíl je však v čerstvosti a šíři nabízeného sortimentu. Od tohoto pultu můžete odejít plně
vybaveni podle momentální chuti a nálady. Tyto úseky totiž nabízejí polévky, grilovaná masa, ryby, těstovinové saláty, zeleninové přílohy, sendviče. Zejména v centrech velkých měst najdete tzv. take-out podniky doslova v každé ulici. Jde o propojení bistra a možnosti nakoupit si domů hotová jídla. I samotné názvy country deli nebo kitchen table evokují domáckost prodávaných produktů.

Bufety typu „all-you-can-eat“

Ano, je těžké nenavštívit alespoň jeden bufet typu „sněz vše, co se do tebe vejde“ (all you can eat), a to ještě za jednotnou (a velmi přijatelnou) cenu. Můžeme polemizovat o zdravých stravovacích návycích a možnosti vychutnat si kvalitní menu, je-li hnacím motorem návštěvy zařízení zkonzumovat co nejvíce. Mezi těmito restauracemi (zpravidla fungujícími 24 hodin denně) jsou jistě kvalitativní rozdíly, stále však mají početnou cílovou skupinu. Často se nacházejí v dojezdové vzdálenosti od sídlišť a satelitů, na křižovatkách a dálnicích.

Z řetěz( c )ů utržený

Nelze být v Kanadě a nenavštívit alespoň jeden řetězec rychlého občerstvení. Celou zemi samozřejmě křižují globální žluté oblouky McDonald's. Mezi původní kanadské patří například Harvey's, nabízející typické severoamerické menu složené z hamburgerů a hranolků nejrůznějších gramáží a velikostí. Swiss Chalet postavila svůj jídelní lístek výhradně na kuřecích produktech a zakousnout se tu můžete dokonce do celé půlky kuřete s bramborovou kaší, ale také do odlehčených sendvičů.

Hladinu cukru doplní Tim Hortons s glazovanými koblihami, karamelovými a pekanovými sušenkami a kávou z bezedného hrnku. Pokud stále potřebujete kofeinové povzbuzení, stačí se zastavit v (či pro) Second Cup na další šálek kávy. Značka je konkurentem jiným globálním kavárenským řetězcům (zejména Starbucks, který má v Kanadě hustou síť poboček) a pozoruhodná svým společensky zodpovědným konceptem k sociálně znevýhodněným občanům (aktivně pomáhají bezdomovcům). V kulinárně rozmanité Kanadě bychom těžko hledali specifické národní jídlo.

Nejvíce se tomuto označení přibližují Poutine (typické zejména pro provincii Quebec). Jde o bramborové hranolky (tzv. French fries/chips) přelité hnědou omáčkou s kostkami sýra (cheese curds). Jídlo je ďábelsky kalorické a nikdy se nevaří doma. Objednává se v restauracích nebo takzvaných fish & chips prodejních stáncích. Tyto stánky v podobě karavanových přívěsů lze spatřit v letních měsících podél venkovských silnic napříč celou zemí. Nabízejí jednoduché menu v podobě zmíněných ryb s hranolky nebo jen pečenými bramborami s kečupem, octem a solí. Jsou téměř povinnou zastávkou na letních výletech, podobně jako konzumace české klobásy s hořčicí.

Tekuté zlato

Javorový sirup je jedním z typických kanadských vývozních artiklů a vděčným dárkem mezi gurmány. Získává se vařením javorové mízy, stáčené přímo ze stromů cukrového javoru. Nejvhodnější dobou sběru je březen. Stále mrazivé noci a teplejší sluneční paprsky prvních jarních dní jsou ideálním předpokladem kvalitního sběru. Až do 70. let minulého století se míza stáčela ručně do plechových nádob. Dnes se sbírá pomocí vakuových pump. K výrobě jednoho litru sirupu je zapotřebí asi padesáti litrů mízy, čímž lze vysvětlit vysoké prodejní ceny této zlatavé
tekutiny.

Největšími producenty javorového sirupu jsou provincie Quebec, Ontario a New Brunswick (v USA je to stát Vermont). Sirup je základem pro další pochutiny, jako jsou bonbony, krémy a náplně do sušenek. Nachází uplatnění v celé škále receptů od tradičních lívanců po glazování masa a marinády. Prodává se v kategoriích A–D, označujících stupeň sladkosti. Návštěva farmy a stáčírny je pak příjemným cílem jarních víkendových výletů, zejména s dětmi.


Foto: Johana Pošová, Shutterstock.com
Food styling: Petra Frýdlová
Dekor styling: Venny Hladik
Text a recepty: Veronika Zavřelová

Fotogalerie

963/065/2-94.jpg 967/065/2-97a.jpg 971/065/2-97b.jpg 975/065/2-97c.jpg 979/065/2-97d.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Ochutnejte Indonésii: Sladce pálivá jídla, která ještě neznáte

22.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Cestování za jídlem

Indonéská kuchyně je jako celá jihovýchodní Asie. Překypuje křehkou zeleninou, kořením a bylinkami. Vypravte se s námi do tajuplné exotické země a objevte s námi její chutě.

Sladký Londýn podle blogerky: 6 nejlepších dezertů, které musíte ochutnat

15.01.2017 | Redakce | Rubrika: Cestování za jídlem

Londýn je na restaurace, cukrárny a nejrůznější bufety opravdu hodně bohatý. V centru je najdete na každém rohu, můžete si vybrat, zda preferujete italskou, indickou či čínskou kuchyni nebo naopak toužíte po sladkém dortíku. „Londýn je jedno z měst, které miluju a kde bych mohla s klidem žít. Atmosféra, jídlo, lidi, prostředí, místo, zkrátka úplně všechno, co v Londýně je, miluju. Včetně jídla, samozřejmě,“ dodává Bára, autorka blogu Sweet World by Barush, která pro vás připravila 6 tipů na dezerty, které v Londýně musíte ochutnat.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete
Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů! Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů!
Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách! Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web