Ochutnejte Indonésii: Sladce pálivá jídla, která ještě neznáte

Ochutnejte Indonésii: Sladce pálivá jídla, která ještě neznáte

Indonéská kuchyně je jako celá jihovýchodní Asie. Překypuje křehkou zeleninou, kořením a bylinkami. Vypravte se s námi do tajuplné exotické země a objevte s námi její chutě.

1. Indonéský tofu salát

Do indonéského tofu salátu, který překypuje samými zdravými věcmi, budete rozhodně potřebovat galán. Ten je příbuzný zázvoru, ale má zemitější a silnější chuť. Využijete i kecap manis, což je sladká sójová omáčka. Najdete ji v obchodech ve třech podobách, liší se vždy obsahem cukru.

2. Hovězí maso rendang

Indonéská pochoutka v podobě hovězího masa rendang je skoro až národním jídlem. Pokud nevíte, jakou chuť čekat, zkuste před jejím vařením navštívit restauraci Sansho kuchaře Paula Day. Ten jí vaří z prvotřídního českého vyvěšeného masa a mnozí tvrdí, že tak dobré maso neměli ani v exotické Indonésii. Jen varujeme, je to hlavně pro milovníky ostrých jídel.

3. Kachna na kari

Do kachny na kari použijte takuan, což je žlutá nakládaná ředkev daikon, která je plná cenných látek, vitamínu C obsahuje tolik jako citrón. Naložení zmírňuje její původní ostrost.

4. Nudle Bami Goreng

Skvělým vegetariánským jídlem uchvátíte všechny milovníky nudlí. Zajímavostí je přidané vajíčko, ale i s touto obměnou jsem si indonéské nudle zamilovali. Musíte zkrátka vyzkoušet.

5. Rýže s ovocem

Zkuste do salátu přidat i liči. Chutí připomíná hroznové víno a jahody. Pecku před jídlem vyjměte. Kupujte jen zralé ovoce bez zelených ploch, jehož slupka pod tlakem prstu povolí. Nejlepší je čerstvé. Při vaření snáší jen nízké teploty, jinak tvrdé. Zkuste sehnat i pandanové listy. Jsou aromatické a mají sladkou vůni. Když k rýži přidáte jeden list, přiblíží se její aroma rýži jasmínové.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Kapitánka
    Kapitánka |

    13. 3. 2017 18:31

    A co třeba indonéské nasi goreng? 8-) http://ochutnejtesvet.cz/nasi-goreng/

Další články z rubriky