754/589/4-104.jpg

New York - koncentrovaná chuť světa

22.08.2016 | F.O.O.D. | Cestování za jídlem

New York je svět na jednom talíři. Nemusíte ani zabrousit do drahých restaurací, v jeho ulicích potkáte pochoutky, jejichž pokušení mlsný člověk jen těžko odolá. Ochutnejte americkou klasiku - hotdog a cheesecake, židovský reuben, mexickou quesadillas i japonské okonomiyaki.

Kuřecí hotdog

4 porce, příprava: 45 minut

OMÁČKA

* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 2 lžíce třtinového cukru
* 1 chilli paprička
* 400 g rajčat v konzervě
* 100 ml jablečné šťávy
* 3–4 lžíce balzamika
* 1 lžička sladké papriky
* sůl a pepř
* 2 lžíce worcestru

NÁPLŇ

* 4 listy hlávkového salátu
* 2 malé cibule
* 4 lžíce nesolených arašídů
* 8 kuřecích prsních řízků
* 4 lžíce řepkového oleje
* sůl
* sladká mletá paprika
* 4 kusy hotdogového pečiva

Nasekejte cibuli s česnekem a na oleji orestujte dozlatova. Zasypejte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte nasekanou chilli papričku, rajčata, jablečnou šťávu a balzamiko. Povařte 3 minuty. Ochuťte solí, pepřem a worcestrem. Za mírného varu duste (asi 20 minut). Přiveďte k varu, míchejte a odvařte do husté konzistence. Dejte vychladnout. Cibuli nakrájejte na proužky, nahrubo nasekejte arašídy. Kuřecí prsa osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, cibuli nechte mírně zhnědnout. V druhé pánvi rozehřejte zbytek oleje a maso orestujte. Salát nakrájejte na proužky. Pečivo nahřejte, rozkrojte, střídku zmáčkněte, naplňte masem, cibulí, arašídy a salátem. Pokapejte omáčkou, přiklopte. Lze podávat s opečenými bramborami.


Sendvič zvaný reuben

4 porce, příprava: 20 minut + 1 hodina na odležení

* 4 plátky žitného chleba
* 8 plátků soleného hovězího masa (nebo uzeného hovězího)
* 4 plátky tvrdého sýra, například gruyére
* šálek vyždímaného sladkokyselého červeného zelí
* ruská omáčka
* máslo pokojové teploty

NA OMÁČKU

* 5 lžic majonézy
* 3 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce chilli omáčky
* 2 lžíce kečupu
* 0,5 jemně nakrájené cibule
* 1 jemně nakrájená naložená okurka
* trocha jemně nasekané hladkolisté zelené petrželky
* 1 lžička velmi jemně nastrouhaného křenu
* 1 lžička worcestru
* 0,5 lžičky citronové šťávy
* sůl

Suroviny na omáčku rozmíchejte a nechte 1 hodinu uležet v ledničce. Krajíce překrojte na polovinu. Na každý navrstvěte hovězí, sýr, zelí, omáčku a další plátek hovězího. Zakryjte chlebem a lehce zmáčkněte. Na pánvi rozehřejte máslo a sendviče z obou stran opékejte, dokud se sýr neroztaví. Ihned podávejte.

Náš TIP: Sendvič se připravuje i z pumpernickelu, hutného celozrnného žitného chleba německého původu. V USA se do něj někdy přidává kakao, melasa nebo dokonce káva.


Quesadillas

4 porce, příprava: 15 minut + marináda

* 2 kuřecí prsa uprostřed podélně překrojená
* 1 nasekaná chilli paprička
* 2 nasekané stroužky česneku
* 3 červené papriky
* 1 červená cibule nakrájená na tenké proužky
* 200 g strouhaného polotvrdého sýra
* 8 tortill
* namíchané druhy listových salátů zakápnuté rostlinným olejem a šťávou z limetky k podávání

MARINÁDA

* 1 lžíce extrapanenského olivového oleje + trochu na potření
* šťáva z 0,5 limetky
* 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 1 lžička soli

Maso naložte na 1 hodinu do marinády. Na pánvi rozehřejte olej, maso orestujte a vyjměte. Do pánve přidejte chilli papričku, česnek, cibuli a papriky, opečte doměkka. Pomocí vidličky natrhejte maso na kousky a promíchejte se zeleninou. Rozehřejte grilovací pánev, 4 tortilly rozložte, potřete olejem, rozdělte na ně masovou směs a sýr, přiklopte ostatními tortillami. Grilujte z obou stran, dokud se sýr nerozteče. Můžete podávat rozkrájené se salátovým mixem.


Okonomiyaki

4 porce, příprava: 30 minut

* 200 g hladké mouky
* špetka soli
* 4 rozšlehaná vejce
* 1 lžíce saké
* 200 g nakrájeného zelí
* 2 nakrájené jarní cibulky
* rostlinný olej
* 4 plátky slaniny nakrájené na proužky

OKONOMIYAKI OMÁČKA

* 2 lžíce kečupu
* 2 lžíce worcesterské omáčky
* 1 lžíce sójové omáčky

PIKANTNÍ MAJONÉZA

* 2 lžíce majonézy
* 0,5 lžíce rýžového octa (nebo jablečného)
* 1 stroužek drceného česneku
* pár kapek chilli omáčky

Mouku rozmíchejte se solí, vejci, saké, zelím a cibulkou. Po trochách přidávejte vodu, dokud těsto nemá konzistenci husté smetany. Na pánvi rozehřejte olej a z jedné strany usmažte menší silnější palačinky. Zamáčkněte do nich nakrájenou slaninu, otočte a smažte z druhé strany. V jedné misce prošlehejte suroviny na omáčku, ve druhé na majonézu. Hotové palačinky přesuňte na talíř a ozdobte omáčkou a majonézou.


Cheesecake z Brooklynu

1 koláč o průměru 20 cm, příprava: asi 65 minut

* 200 g máslových sušenek
* 100 g rozpuštěného másla
* 50 g čokolády
* 500 g sýra philadelphia
* 50 g krupicového cukru
* 3 lžíce citronové šťávy
* strouhaná kůra ze 2 citronů
* 3 rozšlehané žloutky z velkých vajec
* 2 zarovnané lžíce jemné krupice
* čokoládový dip

Troubu předehřejte na 180 °C. Sušenky vložte do pevného sáčku a válečkem rozdrťte, vsypejte do mísy. Přilijte máslo a promíchejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem vyložte pečicím papírem, nasypte do ní sušenky a dno upěchujte. Nasekejte čokoládu a rozložte ji na sušenky. Dohladka rozmíchejte sýr s cukrem, citronovou šťávou a kůrou, žloutky a krupicí, krém potom vlijte do formy, uhlaďte. Pečte, dokud nezpevní a okraje koláče se nezačnou odtahovat od stěn formy (40–45 minut). Troubu vypněte, pootevřete dvířka a cheesecake nechte vychladnout. Můžete ho podávat zastříknutý čokoládovým dipem.

Fotogalerie

739/589/4-105.jpg 743/589/4-106a.jpg 747/589/4-106b.jpg 751/589/4-107.jpg 755/589/4-104.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Japonské dezerty: Zdravé mlsání, nebo sladké plné barviva?

25.04.2017 | Redakce | Rubrika: Cestování za jídlem

Každá země má své specifické sladkosti. Japonsko, podobně jako další země v Asii, vyrábí tradičně své sladkosti především z rýžové mouky a fazolí.

Cestuje a fotí místní jídlo: 20 dobrot podle blogerky

30.03.2017 | Redakce | Rubrika: Cestování za jídlem

Rádi navštěvujete cizí země a ochutnáváte místní speciality? Podívejte se na jídlo, které dokumentuje během cestování Melissa Hie, autorka populárního instagramového profilu „Girl Eat World“ a nadšená blogerka. Nechybí ani bláznivé Japonsko, Švýcarsko či Německo!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu! Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web