754/589/4-104.jpg

New York - koncentrovaná chuť světa

22.08.2016 | F.O.O.D. | Cestování za jídlem

New York je svět na jednom talíři. Nemusíte ani zabrousit do drahých restaurací, v jeho ulicích potkáte pochoutky, jejichž pokušení mlsný člověk jen těžko odolá. Ochutnejte americkou klasiku - hotdog a cheesecake, židovský reuben, mexickou quesadillas i japonské okonomiyaki.

Kuřecí hotdog

4 porce, příprava: 45 minut

OMÁČKA

* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 2 lžíce třtinového cukru
* 1 chilli paprička
* 400 g rajčat v konzervě
* 100 ml jablečné šťávy
* 3–4 lžíce balzamika
* 1 lžička sladké papriky
* sůl a pepř
* 2 lžíce worcestru

NÁPLŇ

* 4 listy hlávkového salátu
* 2 malé cibule
* 4 lžíce nesolených arašídů
* 8 kuřecích prsních řízků
* 4 lžíce řepkového oleje
* sůl
* sladká mletá paprika
* 4 kusy hotdogového pečiva

Nasekejte cibuli s česnekem a na oleji orestujte dozlatova. Zasypejte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte nasekanou chilli papričku, rajčata, jablečnou šťávu a balzamiko. Povařte 3 minuty. Ochuťte solí, pepřem a worcestrem. Za mírného varu duste (asi 20 minut). Přiveďte k varu, míchejte a odvařte do husté konzistence. Dejte vychladnout. Cibuli nakrájejte na proužky, nahrubo nasekejte arašídy. Kuřecí prsa osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, cibuli nechte mírně zhnědnout. V druhé pánvi rozehřejte zbytek oleje a maso orestujte. Salát nakrájejte na proužky. Pečivo nahřejte, rozkrojte, střídku zmáčkněte, naplňte masem, cibulí, arašídy a salátem. Pokapejte omáčkou, přiklopte. Lze podávat s opečenými bramborami.


Sendvič zvaný reuben

4 porce, příprava: 20 minut + 1 hodina na odležení

* 4 plátky žitného chleba
* 8 plátků soleného hovězího masa (nebo uzeného hovězího)
* 4 plátky tvrdého sýra, například gruyére
* šálek vyždímaného sladkokyselého červeného zelí
* ruská omáčka
* máslo pokojové teploty

NA OMÁČKU

* 5 lžic majonézy
* 3 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce chilli omáčky
* 2 lžíce kečupu
* 0,5 jemně nakrájené cibule
* 1 jemně nakrájená naložená okurka
* trocha jemně nasekané hladkolisté zelené petrželky
* 1 lžička velmi jemně nastrouhaného křenu
* 1 lžička worcestru
* 0,5 lžičky citronové šťávy
* sůl

Suroviny na omáčku rozmíchejte a nechte 1 hodinu uležet v ledničce. Krajíce překrojte na polovinu. Na každý navrstvěte hovězí, sýr, zelí, omáčku a další plátek hovězího. Zakryjte chlebem a lehce zmáčkněte. Na pánvi rozehřejte máslo a sendviče z obou stran opékejte, dokud se sýr neroztaví. Ihned podávejte.

Náš TIP: Sendvič se připravuje i z pumpernickelu, hutného celozrnného žitného chleba německého původu. V USA se do něj někdy přidává kakao, melasa nebo dokonce káva.


Quesadillas

4 porce, příprava: 15 minut + marináda

* 2 kuřecí prsa uprostřed podélně překrojená
* 1 nasekaná chilli paprička
* 2 nasekané stroužky česneku
* 3 červené papriky
* 1 červená cibule nakrájená na tenké proužky
* 200 g strouhaného polotvrdého sýra
* 8 tortill
* namíchané druhy listových salátů zakápnuté rostlinným olejem a šťávou z limetky k podávání

MARINÁDA

* 1 lžíce extrapanenského olivového oleje + trochu na potření
* šťáva z 0,5 limetky
* 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 1 lžička soli

Maso naložte na 1 hodinu do marinády. Na pánvi rozehřejte olej, maso orestujte a vyjměte. Do pánve přidejte chilli papričku, česnek, cibuli a papriky, opečte doměkka. Pomocí vidličky natrhejte maso na kousky a promíchejte se zeleninou. Rozehřejte grilovací pánev, 4 tortilly rozložte, potřete olejem, rozdělte na ně masovou směs a sýr, přiklopte ostatními tortillami. Grilujte z obou stran, dokud se sýr nerozteče. Můžete podávat rozkrájené se salátovým mixem.


Okonomiyaki

4 porce, příprava: 30 minut

* 200 g hladké mouky
* špetka soli
* 4 rozšlehaná vejce
* 1 lžíce saké
* 200 g nakrájeného zelí
* 2 nakrájené jarní cibulky
* rostlinný olej
* 4 plátky slaniny nakrájené na proužky

OKONOMIYAKI OMÁČKA

* 2 lžíce kečupu
* 2 lžíce worcesterské omáčky
* 1 lžíce sójové omáčky

PIKANTNÍ MAJONÉZA

* 2 lžíce majonézy
* 0,5 lžíce rýžového octa (nebo jablečného)
* 1 stroužek drceného česneku
* pár kapek chilli omáčky

Mouku rozmíchejte se solí, vejci, saké, zelím a cibulkou. Po trochách přidávejte vodu, dokud těsto nemá konzistenci husté smetany. Na pánvi rozehřejte olej a z jedné strany usmažte menší silnější palačinky. Zamáčkněte do nich nakrájenou slaninu, otočte a smažte z druhé strany. V jedné misce prošlehejte suroviny na omáčku, ve druhé na majonézu. Hotové palačinky přesuňte na talíř a ozdobte omáčkou a majonézou.


Cheesecake z Brooklynu

1 koláč o průměru 20 cm, příprava: asi 65 minut

* 200 g máslových sušenek
* 100 g rozpuštěného másla
* 50 g čokolády
* 500 g sýra philadelphia
* 50 g krupicového cukru
* 3 lžíce citronové šťávy
* strouhaná kůra ze 2 citronů
* 3 rozšlehané žloutky z velkých vajec
* 2 zarovnané lžíce jemné krupice
* čokoládový dip

Troubu předehřejte na 180 °C. Sušenky vložte do pevného sáčku a válečkem rozdrťte, vsypejte do mísy. Přilijte máslo a promíchejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem vyložte pečicím papírem, nasypte do ní sušenky a dno upěchujte. Nasekejte čokoládu a rozložte ji na sušenky. Dohladka rozmíchejte sýr s cukrem, citronovou šťávou a kůrou, žloutky a krupicí, krém potom vlijte do formy, uhlaďte. Pečte, dokud nezpevní a okraje koláče se nezačnou odtahovat od stěn formy (40–45 minut). Troubu vypněte, pootevřete dvířka a cheesecake nechte vychladnout. Můžete ho podávat zastříknutý čokoládovým dipem.

Fotogalerie

739/589/4-105.jpg 743/589/4-106a.jpg 747/589/4-106b.jpg 751/589/4-107.jpg 755/589/4-104.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Barevná Jižní Afrika

30.05.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Cestování za jídlem

Kouzlo jihoafrické kuchyně tkví v tom, že kombinuje rozmanité chutě exotického kontinentu s evropskými vlivy. Často se zdejší jídla připravují na grilu, což by mohlo být v nadcházející grilovací sezoně zajímavou inspirací.

Německem křížem krážem

16.03.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Cestování za jídlem

Kuchyně našich západních sousedů má mnoho společného s tou naší. Nechybí maso, kořenová zelenina ani kysané zelí. Nechte se inspirovat recepty z různých koutů Německa.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web