572/229/4-104tartaletky.jpg

Gurmánská Francie

14.10.2015 | F.O.O.D. | Cestování za jídlem

Ať už se vydáte do Paříže, Provence nebo třeba do savojských Alp, vždycky vás na cestách po zemi galského kohouta dostane nenápadný půvab zdejší kuchyně. Bon appétit!

Citronové tartaletky

8 koláčků o Ø 8 cm - příprava: 55 minut + chladnutí

* 160 g másla
* 50 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 250 g hladké mouky
* 50 g mletých mandlí

NÁPLŇ:
* 4 vejce
* 160 g třtinového cukru
* 3 biocitrony
* 160 ml smetany

Máslo nasekejte na kostičky a v misce ho utřete s cukrem a žloutky. Přidejte mouku a mleté mandle. Vypracujte hladké těsto. Pokud je třeba, přidejte lžíci studené vody. Z těsta udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte do ledničky nejméně na hodinu.

Pak těsto vyválejte na pomoučněném válu a vykrájejte kolečka podle velikosti formiček. Ty jimi vyložte a propíchejte vidličkou. Zakryjte kolečky pečicího papíru, zasypte fazolemi a 15 až 20 minut pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout.

V misce ušlehejte vejce s cukrem, pak vmíchejte šťávu a kůru z citronů a nakonec smetanu. Náplň rozdělte do předpečených košíčků a v troubě předehřáté na 190 °C pečte asi 20 minut.


Hrášková polévka s mátou

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 cibule
* 1 malý pórek
* 2 lžíce másla
* 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku
* zeleninový vývar
* 100 ml bílého vína
* sůl a pepř
* hrst čerstvé rukoly
* hrst čerstvé máty

Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Pórek očistěte a bílou část nakrájejte na špalíčky. Na másle zpěňte cibuli, přidejte pórek a krátce orestujte. Vsypte hrášek, zalijte vývarem, promíchejte a povařte 8 minut. Pak přilijte víno, osolte a vařte ještě 2 až 3 minuty.

Rozmixujte tyčovým mixérem, případně zřeďte vývarem do požadované hustoty. Polévku podávejte ozdobenou rukolou a mátou, na talíři ještě dochuťte čerstvě mletým pepřem nebo nasucho opraženými mletými vlašskými ořechy.


Pissaladiere

na formu o Ø 25 cm - příprava: 60 minut

* 250 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 1 žloutek
* 125 g másla
* 8 cibulí
* 2 stroužky česneku
* olivový olej
* 3 lžičky ančovičkové pasty
* 10 ančoviček
* 100 g černých oliv

Nejdříve si připravte těsto. Na vál prosejte mouku, uprostřed udělejte důlek a do něj nalijte 3 lžíce studené vody, přisypte lžičku soli a propracujte. Přidejte žloutek a nakrájené změklé máslo, rychle vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na několik hodin do ledničky.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka, česnek nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a restujte asi 20 minut. Často míchejte, aby nezhnědla. Před koncem ještě přidejte česnek.

Než budete pracovat s těstem, nechte ho v pokojové teplotě alespoň půl hodiny. Pak ho vyválejte do tvaru formy, přeneste ho do ní, zamačkejte a okraje ořízněte. Propíchejte vidličkou a 10 minut předpečte na 200 °C.

Pak dno koláče potřete ančovičkovou pastou, naneste vrstvu cibule, poklaďte ančovičkami (můžete je opláchnout, aby nebyly moc slané) a olivami. Pokapejte olejem, osolte a opepřete. Dejte péct na 20 minut při 230 °C. Před podáváním nechte lehce zchladnout a krájejte na dílky.


Králičí terina

6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 1 vykostěný králík
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 50 g strouhanky
* plnotučné mléko na zalití
* olivový olej
* 300 g mletého vepřového masa
* 1 vejce
* 1/2 hrnku smetany
* 1 lžíce koňaku
* čerstvé bylinky podle chuti
* sůl a pepř

Maso nakrájejte. Cibuli nasekejte. Česnek prolisujte. Strouhanku zalijte trochou mléka. V pánvi na oleji orestujte cibuli, přidejte králičí maso a opékejte asi 5 minut. Pak vmíchejte strouhanku, mleté maso, vejce, smetanu, koňak a nasekané bylinky. Dochuťte a směs napěchujte do vymazané formy, zakryjte alobalem a ve vodní lázni pečte asi 60 minut při 180 °C. Zmírněte teplotu, sejměte alobal a asi 45 minut dopékejte. Nechte vychladnout.

Fotogalerie

557/229/4-105polevka.jpg 561/229/4-106pissaladiere.jpg 565/229/4-106terina.jpg 573/229/4-104tartaletky.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

New York - koncentrovaná chuť světa

22.08.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Cestování za jídlem

New York je svět na jednom talíři. Nemusíte ani zabrousit do drahých restaurací, v jeho ulicích potkáte pochoutky, jejichž pokušení mlsný člověk jen těžko odolá. Ochutnejte americkou klasiku - hotdog a cheesecake, židovský reuben, mexickou quesadillas i japonské okonomiyaki.

Barevná Jižní Afrika

30.05.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Cestování za jídlem

Kouzlo jihoafrické kuchyně tkví v tom, že kombinuje rozmanité chutě exotického kontinentu s evropskými vlivy. Často se zdejší jídla připravují na grilu, což by mohlo být v nadcházející grilovací sezoně zajímavou inspirací.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web