Máte už plány na víkend? Nezapomeňte mezi ně zařadit naše odlehčené grilovací recepty na sváteční oběd pod širým nebem. A na volné odpoledne si naordinujte výlet do přírody nebo třeba návštěvu památek. Hlavně je prožijte společně.
Masitou část filetů ze sledě nařízněte a osolte. Olej smíchejte s chilli a potřete jím filety. Ty naskládejte na gril nejprve kůží dolů. Až získají zlatavý odstín, otočte je. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky a oloupejte. Pak ho nakrájejte na kostičky. Pokapejte šťávou z limetky, osolte a posypejte lístky koriandru. Na grilu krátce opečte tortilly. Podávejte je s rybou, avokádem a na kolečka nakrájenou červenou cibulí.
Čtvrtky kuřete zalijte asi 1,5 l studené vody. Přidejte očištěnou cibuli, mrkev, petržel, nové koření a kuličky pepře. Osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 30 minut. Vývar sceďte a oberte kuřecí maso. Do vývaru přidejte kokosové mléko, badyán a skořici. Na mírném ohni vařte asi 15 minut, pak do něj vraťte maso. Kukuřici potřete olejem a osolte. Na griluji opečte ze všech stran. Pak nožem z klasu okrájejte zrnka kukuřice. Polévku podávejte s polovinou vejce, grilovanou kukuřicí a na kolečka nakrájenou chilli papričkou zbavenou semen.
Salát
Salát s batáty, sušenými rajčaty a fetou
4 porce, příprava: 45 minut
* 2 batáty
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 200 g rukoly
* 150 g dalších druhů listových salátů
* 200 g cherry rajčátek
* 200 g sušených rajčat v oleji
* 2 lžíce extra panenského olivového oleje
* 200 g fety
Batáty nakrájejte na plátky, potřete olejem, osolte, opepřete a ugrilujte. Rukolu smíchejte se salátovými listy. Cherry rajčátka nakrájejte na poloviny. Sušená rajčata slijte a nakrájejte na menší kousky. Vše rozdělte na talíře a pokapejte extra panenským olivovým olejem. Přidejte nakrájené plátky fety.
Dezert
Grilované ovoce na piškotu se zmrzlinou
4 porce, příprava: 35 minut + pečení
* 800 g meruněk (broskví nebo blum)
* 2 lžíce medu
* špetka skořice
* hrst lístků máty
* 300 g vanilkové zmrzliny
Troubu rozehřejte na 170 °C. Piškot si upečte dopředu. Pečlivě oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, citronovou kůrou a lžící teplé vody do pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem a špetkou soli na tuhý sníh. Sníh postupně zapracujte do žloutkové pěny. Pak vmíchejte mouku. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 10 minut, testujte špejlí. Hotový piškot nechte vychladnout. Rozehřejte gril. Ovoce opláchněte a zbavte pecek, vyrovnejte na gril. Během grilování je potírejte medem smíchaným se skořicí. Piškot natrhejte na kusy a krátce je opečte na grilu. Na talíře rozdělte piškot, na něj ovoce, které posypte mátou a zakápněte zbylým skořicovým medem. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.